Bekotec-Therm <=> klassieke vloerverwarming



Bekotec-therm vloerverwarming is door zijn zeer lage opbouw een reactief vloerverwarmingssysteem. Er wordt niet gewerkt op inertie maar volgens de warmtevraag van het moment en dit is mogelijk omdat de chape slechts tussen de 8 en 25 mm boven de buizen wordt geplaatst. Hierdoor ligt het verbruik nog een stuk lager dan bij een klassieke vloerverwarming.

 

Voordeel:

 

Op verwarmings technische gebied:


Nog lager energieverbruik dan bij een klassieke vloerverwarming omdat er geen massa chape constant warm moet gehouden worden en omdat de aanvoertemperatuur nog lager is.

 

Er wordt gewerkt met thermostaten die de warmtevraag bepalen. De aanvoertemperatuur wordt op een vaste waarde ingesteld en de thermostaten geven aan wanneer er wel of geen warmte nodig is.

 

Hierdoor kan er in elke ruimte een afzonderlijke warmtevraag ingesteld worden.

Door de snelheid van dit systeem kan er op elke periode van het jaar aan de gevraagde warmtebehoefte voldaan worden.

 

Op esthetisch gebied:


Bij Bekotec-Therm moeten er geen bewegingsvoegen in de chape geplaatst worden.

Er moeten enkel bewegingsvoegen geplaatst worden in het tegelwerk, maar deze kunnen in de voegen van het tegelwerk verwerkt worden.

Op Bekotec-Therm vloerverwarming zijn er geen beperkingen van tegelformaten of legverbanden zoals bijvoorbeeld bij keramisch parket.

 

Snelheid van plaatsen:


Bij Bekotec-Therm zijn er geen wachttijden. Zodra de chape beloopbaar is kan de Ditra ontkoppeling geplaatst worden en onmiddellijk daarna kan er gestart worden met de plaatsing van de tegels. Zeven dagen na het voegen van de tegels kan de vloerverwarming opgestart worden volgens het opstartprotocol van de verwarmingsbron.

 

Nadeel:


Als je afwerkt met polierbeton moet er een bepaalde dikte beton geplaatst worden. Hierdoor gaat het systeem ook trager reageren zoals bij een klassieke vloerverwarming.


 

Een klassieke vloerverwarming heeft een chape van 6 à 8 cm dik. Deze vloerverwarming werkt op inertie. Dit wil zeggen dat de massa chape constant warm gehouden moet worden en dat deze massa zijn warmte afgeeft aan de ruimte.

 

Voordeel:


Omdat de aanvoertemperatuur lager ligt dan bij radiatoren zal deze vloerverwarming minder energie verbruiken dan een verwarming met radiatoren.

 

Nadeel:


Op verwarmings technisch gebied:


De buitenvoeler van de verwarmingsbron zal bepalen wat de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater zal zijn. Bij kouder weer zal de aanvoertemperatuur wat verhogen en bij warmer weer wat verlagen. Dit is natuurlijk geen nauwkeurige temperatuurregeling. Het duurt ook zeer lang voor de massa chape meer of minder warmte zal afgeven en dit geeft vooral problemen in de tussenseizoenen.

Er is hierdoor dus ook geen temperatuurregeling per ruimte mogelijk en in slaapkamers wordt de klassieke vloerverwarming niet aangeraden.


Op esthetisch gebied:


Bij een klassiek vloerverwarmingssysteem moet de chape in velden verdeeld worden. Dit gebeurd meestal door het plaatsen van een randstrook in de chape. Deze bewegingsvoeg moet loodrecht in het tegelwerk overgenomen worden, waardoor er dikwijls tegels moeten doorgesneden worden om deze voeg te plaatsen. Wanneer de bewegingsvoeg in de chape niet mooi recht geplaatst is, geeft dit natuurlijk problemen bij de verdere afwerking.

Geen grote tegelformaten toegelaten en enkel recht op recht verbanden.


Snelheid van plaatsen:


Bij een klassieke vloerverwarming moet de chape zijn droogtijd doorlopen van 1 week per cm chape. In deze tijd zal de chape een schotelvorming ondergaan door de droging. Na deze periode moet de vloerverwarming opgestart worden volgens een opstartprotocol van de verwarmingsbron. Na deze behandeling kan er pas gestart worden met het plaatsen van de tegels.